پايگاه خبری تحليلي دانشجو آزاد

13:09:58 - یکشنبه 31 خرداد 1405
داغ کن - کلوب دات کام Balatarin اشتراک گذاری در فیس بوک تویت کردن این مطلب
خوانش انتقادی امامیه از نظریه «احباط اعمال» زیدیه بررسی شد
با ارائه دکتر معصومه سعید، کرسی علمی – ترویجی «خوانش انتقادی امامیه از نظریه احباط اعمال زیدیه» با هدف بررسی مبانی کلامی اختلاف دیدگاه امامیه و زیدیه در موضوع ثواب، عقاب و عفو الهی در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد.

به گزارش دانشجو آزاد:    این نشست روز چهارشنبه ۲۷ خردادماه ۱۴۰۵ با ارائه دکتر معصومه سعید، عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات، و دبیری دکتر فاطمه عرب در سالن اجتماعات بخش معارف دانشگاه برگزار شد.

دکتر معصومه سعید در این نشست با تبیین دیدگاه‌های امامیه و زیدیه درباره نظریه «احباط اعمال» اظهار کرد: هر دو مکتب اصل ثواب و عقاب و نیز اصل احباط را می‌پذیرند، اما در چگونگی تحقق و مصادیق آن اختلاف‌نظر دارند.

وی یکی از مهم‌ترین محورهای اختلاف را مسئله عذاب و عقاب الهی دانست و افزود: زیدیه بر پایه اصل «وعد و وعید» معتقدند گناهکار حتماً مشمول عذاب الهی خواهد شد و حتی عفو او نیز جایز نیست. بر این اساس، ارتکاب گناه کبیره موجب از بین رفتن همه ثواب‌های فرد می‌شود و در صورت عدم توبه، وی در عذاب الهی جاودانه خواهد ماند.

وی ادامه داد: امامیه در عین پذیرش اصل وعد و وعید، تخلف از وعید و عفو الهی را جایز می‌داند و دیدگاه زیدیه درباره حبط کامل اعمال مرتکب گناه کبیره و خلود او در عذاب را نمی‌پذیرد.

عضو هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به مهم‌ترین یافته‌های این پژوهش خاطرنشان کرد: تفاوت رویکرد امامیه و زیدیه در مسئله احباط اعمال، ریشه در شیوه فهم آیات و روایات و نیز مبانی کلامی این دو مکتب دارد.

از جمله نتایج این پژوهش، تبیین تأثیر نگاه متفاوت دو گروه به صفات الهی، به‌ویژه عدل الهی و لزوم تحقق وعید است. امامیه ضمن تأکید بر عدل الهی و اصل وعد و وعید، با استناد به دلایل عقلی و نقلی، عدم اجرای وعید و امکان عفو الهی را جایز می‌داند.

در ادامه این کرسی علمی، دکتر حسن علیدادی سلیمانی و دکتر امین رضا توحیدی، اعضای هیئت‌علمی دانشکده حقوق و الهیات، به عنوان ناقدان نشست، دیدگاه‌ها، پرسش‌ها و نقدهای تخصصی خود را درباره مباحث مطرح‌شده ارائه کردند. این کرسی علمی در چارچوب برنامه‌های کرسی‌های علمی – ترویجی دانشگاه و با هدف توسعه گفت‌وگوهای علمی، تعمیق پژوهش‌های کلامی و تقویت فضای نقد و تبادل نظر میان پژوهشگران برگزار شد.

پاتوق دانشجوها کوثر سایت زنان کویر تابناك وب تابناك وب logo-samandehi