پايگاه خبری تحليلي دانشجو آزاد

12:22:04 - شنبه 14 اسفند 1395
داغ کن - کلوب دات کام Balatarin اشتراک گذاری در فیس بوک تویت کردن این مطلب
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان کرمان:
جلوگیری از واردات غیرضروری با سرمایه گذاری در طرح محققان کرمانی
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان کرمان مطرح کرد: سرمایه گذاری بخش خصوصی در طرح ۲۰ ساله محققان کرمانی از واردات غیرضروری جلوگیری می کند.

پیروز شاکری در گفتگو با “دانشجوآزاد” گفت: در مناطق کویری و گرم و خشک کشور درخت پسته کاشت می شود و کرمان عمده ترین تولید کننده پسته کشور است که در کنار فرآوری و فرآیند تولید پسته، مقداری بقایای حاصل از پوسیدگی پسته تولید می شود که شامل برگ و سرشاخه هایی که موقع برداشت چیده می شود و پوست نرم رویی پسته و مقداری هم مغز پسته های پوک از محصول پسته جدا می شود ما اسم این را گذاشتیم محصول فرعی پسته که در محصولات مختلف نسبت این اجزا متفاوت است.

رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان افزود: حدود ۲۵ سال پیش محصول فرعی پسته کنار باغهای پسته تخلیه می شد و در آنجا کم کم می پوسید و به عنوان کود سبز از آن استفاده می شد اما این تخلیه در کنار باغات پسته باعث رشد قارچها و کپکها می شود و محصول پسته سال بعد به آلودگی های آفلاتوکسین مبتلا می کرد.

 

وی در رابطه با شروع طرح تشریح کرد: از بیست و چند سال پیش که جرقه این کار توسط همکاران مرکز تحقیقات زده شد ما بررسی کردیم که این محصول قبل از اینکه فاسد شود مورد بهره برداری قرار گیرد زیرا این محصول با توجه به ارزش غذایی بالایی که دارد می تواند در خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد.

شاکری ادامه داد: در سالهای گذشته ما در مرکز تحقیقات، ترکیبات شیمیایی، ارزش غذایی، روشهای نگهداری و عمل آوری این محصول را چک کردیم سپس در جیره دامهای مختلف با نسبت های مختلف اینها را جایگزین کردیم با توجه به ترکیبات ضد تغذیه ای که دارد نگران بودیم که این ترکیبات روند رشد وفرآیندهای فیزیولوژیک در دام را تحت تاثیر قرار بدهند اما بعد از بررسی های انجام شده مشخص شد در سطوح خاص این محصول هیچگونه آثار منفی بر روی عملکرد رشد و فراسنجی های فیزیولوژیک ندارند بنابراین این را به عنوان یک خوراک دام مطرح کردیم.

رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان با برشمردن مشکلات نگهداری محصول فرعی پسته اظهار داشت: مشکلی که برای استفاده این خوراک وجود داشت این بود که این ماده بعد از برداشت رطوبت بالایی دارد و نگهداری آن مشکل است برای نگهداری آن هم تمهیداتی اندیشیدیم از جمله خشک کردن مساله ای که مهم بود حرارتی که در موقع خشک کردن گذاشته می شود باید به نحوی باشد که به خوراک آسیب نرسد و زیر ۱۰۰ درجه باشد

وی توضیح داد: از دیگر موارد بحث نگهداری محصول به صورت بسته بندی یا در سیلوهای خندقی بود چون روش سیلو کردن روش مرسومی برای نگهداری انواع علوفه است اما مشکل این بود که وقتی در سیلو را باز می کردیم محصول در معرض هوا قرار می گرفت پس در مرحله بعدی محصول را بسته بندی کردیم تا با یک نسبتی به دامها داده شود.

پیروز شاکری با اشاره به انجام برخی تحقیقات تکمیلی خاطرنشان کرد: با انجام یکسری تحقیقات تکمیلی در این زمینه به این نتیجه رسیدیم که اضافه شدن این محصول به خوراک دام، با توجه به ترکیباتی که داخل آن است، شیر و گوشت با کیفیت تری را تولید می کند.

رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان عنوان کرد:چند سالی است که مردم این محصول را در محیط باز خشک می کنند و به دام می دهند اما مشکل این است که این محصول رطوبت بالایی دارد و ۴ الی ۵ روز طول می کشد تا خشک شود مشکل دیگر این است که حجم تولید پسته در یک بازه زمانی خاص است یعنی در یک و نیم تا دو ماه کل محصول بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن در کشور تولید می شود و البته محصول اصلی پسته است که دغدغه ترمینال داران بیشتر پسته هست تا محصول فرعی آن

وی افزود: باغداران این محصول را به اطراف باغها می برند و به صورت یک لایه نازک پهن می کنند تا کپک نزند و البته موفع جمع آوری هم سنگ و خاک با آن مخلوط می شود و این از مشکلات روش سنتی است.

شاکری با اشاره به کمبود بودجه برای اجرای طرحهای مرکز تحقیقات کشاورزی اظهار داشت: ما متاسفانه برای سرمایه گذاری اعتبار نداریم ولی می توانیم روش تولید را به صورت رایگان در اختیار سرمایه گذارها و ترمینالداران قرار دهیم.

رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان گفت:اگر این محصول فرعی به صورت سیلو شده بسته بندی شود کیلویی ۲۰۰ تومان ارزش اقتصادی بالاتری دارد و می تواند جایگزین شود با سیلوی ذرت که از مرودشت خریداری شده چون محصول فرعی پسته کیفیت بالاتری دارد و با نسبت ۱۰ درصد می تواند به عنوان خوراکی با پروتئین بالا برای دام استفاده شود.

دانش ۲۰ ساله ای که با صرف میلیاردها تومان بدست آمده را به صورت رایگان به بخش خصوصی می دهیم/ سرمایه گذاری برای دانش داخلی جلوی واردات را می گیرد

وی ادامه داد: ما حاضریم که این دانشی را که در عرض ۲۰ سال با صرف میلیاردها تومان هزینه بدست آوردیم به راحتی با بخش خصوصی به اشتراک بگذاریم تا این محصول به صورت صحیح و اساسی وارد چرخه خوراک دام و کشور شود

پیروز شاکری در پایان خاطرنشان کرد: کرمان متولی استفاده از محصول فرعی پسته به صورت مکانیزه بوده چون ۷۵ درصد از تولید پسته کشور در استان ما صورت می گیرد و این رقم قابل توجهی است و با توجه به بحران آب در منطقه  این ۴۰۰ هزار تن رقم بسیار قابل توجهی است که می توان سرمایه گذاری کرد و بخش عمده ای از خوراک دام را تولید کرد تا از واردات هم جلوگیری شود.

پاتوق دانشجوها کوثر سایت زنان کویر تابناك وب تابناك وب logo-samandehi