به گزارش “دانشجو آزاد” به نقل از مهر؛ وزرات علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان پرحاشیه ترین وزارتخانه دولت یازدهم در سال ۹۳، روزهای پر فراز و نشیبی را پشت سرگذاشت و برخی از شخصیتهای دانشگاهی دراین مسیر خبرساز شدند.
فرجی دانا اولین وزیر دولت یازدهم که برکنار شد
دکتر رضا فرجی دانا اولین چهره خبرساز آموزش عالی در سال ۹۳ بود، وی از زمانی خبرساز شد که انتصاب هایی را در سطح آموزش عالی داشت، انتصاب هایی که مورد تایید نمایندگان مجلس نبود و برهمین اساس انتقادات پی در پی به انتصاب های فرجی دانا وارد شد، یکی از دلایل انتقاد نمایندگان خانه ملت به انتصاب های فرجی دانا این بود که وی عناصر دارای سابقه مشخص در فتنه ۸۸ را در مسئولیتهای مهم ستادی وزارتخانه منصوب کرده بود.
۳ چهره پرحاشیه وزارت علوم
فرجی دانا یک هفته پس از رای اعتماد مجلس ، حکم، جعفر توفیقی که پیش از آن، سرپرست وزارت علوم بود، را به عنوان مشاور خود و دکتر جعفر میلی منفرد هم به عنوان معاون آموزشی امضاء کرد و همچنین سعید سمنانیان را به سمت مشاور وزیر و رئیس مرکز هیات های امنا و هیات های ممیزه مرکزی وزارت علوم منصوب کرد. این انتصابات باعث شد این شخصیتها نیز مورد انتقاد زیادی قرار بگیرند و به نوعی تبدیل به چهره های خبرساز سال شوند.
همین انتصاب ها بود که زمینه عدم اعتماد نمایندگان به فرجی دانا را فراهم کرد و پس از ۹ ماه مقدمات استیضاح وی فراهم شده و به عنوان اولین وزیر دولت یازدهم استیضاح و با رای نمایندگان مجلس برکنار شد.
محمد علی نجفی
محمد علی نجفی از دیگر چهر ه هایی بود که در نظام آموزش عالی سال ۹۳ خبر ساز شد ، وی ساعاتی بعد از برکناری فرجی دانا و با صدور حکم سرپرستی از سوی رئیس جمهور، وزارت علوم را تحویل گرفت. از آنجا که تغییرات در رأس وزارت علوم زیاد بود و نجفی نیز از مدیران کابینه بود که در دولت یازدهم با تغییرات زیادی در سطح مدیریتی مواجه بود، آمدن وی به وزارت علوم اهمیت داشت و باعث شد وی را چهره خبرساز آموزش عالی کند.
محمد فرهادی پزشکی که فرصت وزیرشدن به غیرپزشک ها نداد
با رای عدم اعتماد مجلس به نیلی احمد آبادی و دانش آشتیانی روند تغییرات وزارت علوم همچنان ادامه یافت و از سوی دیگر باعث شد این ۲ نفر نیز خبرساز شوند.
بالاخره با معرفی یک پزشک فرصت وزیری وزارت علوم از جامعه دانشگاهی در رشته های غیر پزشکی گرفته شد و بعد از ۹ ماه بدون وزیر ماندن وزارت علوم، محمد فرهادی توانست سکان هدایت این وزارتخانه مهم را که چشم های زیادی را به دنبال داشت ، با سابقه وزارت در دهه های ۶۰ و ۷۰ و در دهه ۹۰ در دست گیرد.
به گفته برخی از نمایندگان فرهادی متعهد شد که خطوط قرمز مجلس را رعایت کرده و با محکوم کردن فتنه ۸۸ ، از افرادی که در جریان فتنه بودند در وزارت علوم و دانشگاه ها استفاده نکند و در راستای نظام گام بر دارد.
خداحافظی با میلیمنفرد، یکی از خواستههای برخی نمایندگان از فرهادی بود و فرهادی نیز بلافاصله پس از اخذ رأی اعتماد از مجلس، و در دست گرفتن سکان وزارت علوم با استعفای میلی منفرد موافقت کرده و مجتبی شریعتی نیاسر را جایگرین وی کرد.
دومین استعفایی که فرهادی با آن موافقت کرد استعفای سعید سمنانیان مشاور وزیر و رئیس مرکز هیات های امنا و هیات های ممیزه مرکزی وزارت علوم بود که دکتر علی اصغر رستمی ابوسعیدی از سوی فرهادی به این سمت منصوب شد.
نیلی احمد آبادی سرپرستی که از سوی نمایندگان رد صلاحیت شد
محمود نیلی احمد آبادی سرپرست دانشگاه تهران از دیگر چهرههایی بود که در سال ۹۳ خبر ساز شد، وی دومین سرپرستی بود که بعد از محمد حسین امید معاون اداری مالی و توسعه منابع وزارت علوم و سرپرست دانشگاه تهران، به عنوان سرپرست این دانشگاه از سوی وزیر علوم معرفی شد . برای اولین بار در تاریخ آموزش عالی ، برای یک دانشگاه دوبار سرپرست انتخاب می شد.
با وجود اینکه دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی و دانشگاه مادر از اهمیت و حساسیت بیشتری نسبت به سایر دانشگاهها برخوردار بود، ولی فرجیدانا در زمان وزارت خود تکلیف رئیس این دانشگاه را مشخص نکرده و نیلی احمد آبادی را به عنوان گزینه ریاست دانشگاه تهران به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی نکرد .
پس از استیضاح رضا فرجی دانا وزیر سابق علوم، دکتر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان نیلی احمد آبادی را به عنوان وزیر پیشنهادی علوم به مجلس معرفی کرد با وجود اینکه نیلی نتوانست در جلسه رای اعتماد از مجلس موفق به جلب نظر نمایندگان شود ولی دوباره در صدر اخبار آموزش عالی و دولت قرار گرفت .
حال حدود یکسال است که دانشگاه مادر ایران (دانشگاه تهران ) بلاتکلیف بوده و با سرپرست اداره می شود دکترفرهادی وزیرعلوم تحقیقات و فناوری در اواخر دی ماه ۹۳ محمود نیلی احمدآبادی سرپرست کنونی دانشگاه تهران را برای بررسی تأیید صلاحیت بهعنوان رئیس پیشنهادی دانشگاه تهران به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کرد ولی شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی صلاحیت وی را به سال ۹۴ موکول کرد.
شنیده ها حاکی از این است که اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به ریاست نیلی بر دانشگاه تهران نگران هستند و حتی به دلیل اصرار بیش از حد دولت به گزینه ریاست دانشگاه تهران به رئیس جمهور اعتراض کرده اند. برخی از دانشجویان دانشگاه تهران نیز نگرانی خود را نسبت به حضور برخی فتنه گران در زمان سرپرستی نیلی احمدابادی ابراز داشته اند تمام این موارد باعث شده تا اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در بررسی صلاحیت نیلی احمد آبادی تعلل کرده و آن را به سال ۹۴ موکول کنند.
سرپرست دو دانشگاهی که با وجود عدم رای شورا همچنان فعالیت می کنند
هوشنگ طالبی حبیب آبادی در آذرماه سال ۹۲ به عنوان سرپرست دانشگاه اصفهان و محمد علی سبحان الهی در دی ماه سال ۹۲ به عنوان سرپرست دانشگاه خوارزمی(تربیت معلم)، از سوی دکتر فرجی دانا به عنوان وزیر علوم معرفی شدند.
سرپرست دانشگاه های اصفهان و خوارزمی در جلسه ۱۳ خرداد شورای عالی انقلاب فرهنگی که یکی از جنجالی ترین جلسات در زمینه رای اعتماد به سرپرستان معرفی شده از سوی فرجی دانا به شمار می آمد نتوانستند رای اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی را بدست آورند ولی با این حال سرپرستان این دو دانشگاه با وجود اتمام مدت سرپرستی و عدم رای اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنان به کار خود ادامه میدهند.
حسن غفوریفرد رئیس هیئت نظارت و بازرسی شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه حضور سرپرست در دانشگاه بیش از ۶ ماه خلاف قانون است، گفت: سرپرست دانشگاه خوارزمی از جمله این افراد است که علیرغم رای نیاوردن در شورا و با وجود اینکه ۶ ماه از سرپرستی اش میگذرد همچنان به کار خود در دانشگاه بر خلاف قانون ادامه میدهد.. کسی که در شورا رای نیاورد، ماندنش حتی یک ثانیه دیگر در دانشگاه خلاف شرع و قانون است.
وی با اشاره به برخی از سرپرستان دانشگاههای دیگر که وضعیت مشابه دانشگاه خوارزمی را دارند، گفت: دانشگاه یاسوج و اصفهان نیز سرپرستان آنها در شورا رای نیاورده و به آنها گفته شده است، اما همچنان در دانشگاه هستند و این در حالی است که هم بودن این افراد در دانشگاه خلاف قانون است و هم کارهایی که در این خصوص انجام میدهند.