پايگاه خبری تحليلي دانشجو آزاد

10:57:50 - سه شنبه 20 بهمن 1394
داغ کن - کلوب دات کام Balatarin اشتراک گذاری در فیس بوک تویت کردن این مطلب
می‌خواهیم دانشگاه را «بدون روتوش» به تصویر بکشیم/ دختران دانشجو جسارت بیشتری دارند +عکس
با توجه به برقراری ارتباط چهره به چهره با دانشجویان دانشگاه‌های مختلف “نبض دانشجو” تا حد قابل قبولی توانسته اعتماد دانشجویان را به خود جلب کند.

به گزارش “دانشجو آزاد” به نقل از «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ برنامه خبری” نبض دانشجو” بسته خبری ویژه دانشگاه و دانشجویان است که مدتی است ساعت ۲۱/۳۰ چهارشنبه شب‌ها از شبکه خبر سیما پخش می شود. تاکنون بیش از ۳۰ قسمت از این مجموعه خبری روی آنتن شبکه خبر رفته است. به نظر برخی دانشجویان و کارشناسان این بر‌نامه توانسته در انعکاس اخبار دانشجویی موفق عمل کند. خبرگزاری تسنیم در میزگردی با حضور عوامل این برنامه به بررسی نقاط قوت و ضعف آن پرداختیم:

«محمد رضایتی» سردبیر و مدیر تولید برنامه “نبض دانشجو” در ابتدای این میزگرد با اشاره به ضرورت پرداختن به اخبار و رویدادهای ویژه دانشگاه‌ها و دانشجویان اظهار داشت: دانشگاه و دانشجو ازجمله حوزه‌های مهم و اثرگذار در فضای فرهنگی – اجتماعی کشور است و به عنوان یکی از گروه‌های مرجع شناخته می‌شود. از این رو، اینکه در جامعه دانشگاهی کشور چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است و به قول اصحاب رسانه، نبض دانشجو چطور می‌زند، اهمیت به سزایی دارد. دانشجویان علاوه بر تاثیر کیفی و عمیقی که در مناسبات کشور دارند به دلیل حضور پر تعداد در جامعه ( بیش از چهار میلیون و چهارصد هزار دانشجو در کشور) به طور متوسط همه خانواده‌های ایرانی را درگیر کرده‌اند.

وی ادامه دارد: بر این اساس شبکه خبر سیما تصمیم گرفت در بسته خبری ویژه دانشجویان به صورت هفتگی به مسائل، دغدغه‌ها و فضای دانشجویی بپردازد. برنامه‌ای که در آن رنگین کمان رنگارنگ تفکرات، سلایق مختلف فکری و فرهنگی حضور داشته و برای مخاطب دانشجو، اقناع کننده و جذاب باشد.

محمد رضایتی

** “نبض دانشجو” با ضربان نبض دانشجویان می‌زند
رضایتی به انگیزه ایجاد بخش خبری مربوط به دانشجویان در شبکه خبر اشاره کرد و گفت: دانشگاه مملو از رویداد، حادثه، لحظات تلخ و شیرین، دستاوردها و نقاط قوت و ضعفی است که کمتر دیده شده است و به واسطه جوان و پرانرژی بودن و نشاط که ویژگی اصلی دانشجویان است، باعث ایجاد انگیزه‌ تولید و پخش بسته خبری ویژه دانشگاه در شبکه خبر شد. البته این بخش خبری به دلیل اینکه جزو معدود تجربه‌های یک برنامه خبری است جای پیشرفت فراوانی دارد و البته، انصافا مسئولان شبکه خبر در این مسیر، از برنامه حمایت و پشتیبانی کردند.

سردبیر و مدیر تولید “نبض دانشجو” با اشاره به دلیل نامگذاری این بسته خبری گفت: معتقدیم در برنامه “نبض دانشجو” باید اخبار و رویدادها را هم‌صدا با ضربان نبض دانشجویان بشنویم و ببنیم؛ دانشجویانی که در ایام امتحانات نبض‌شان با حرارت و استرس شب امتحان می‌زند، در خوابگاه‌ها و سلف سرویس‌ها با مسائل و مطالبات صنفی، در انتخابات نبض‌شان سیاسی می‌زند، درایام محرم و عزادای ابا عبدالله حسین (ع) عزادار و سیاه پوش‌اند و …

** تلاش می‌کنیم “نبض دانشجو” صریح و با شهامت باشد
«سجاد بلوکات» کارگردان برنامه “نبض دانشجو” نیز در این میزگرد با توجه به فرم، قالب و محتوای این برنامه تصریح کرد: برای بیان موضوعات و سوژه‌های خبری چند موضوع و محور باید به صورت هم زمان مورد توجه قرار می‌گرفت که اولین محور صراحت و صداقت دانشجویان بود؛ وقتی دانشجویان، در بیان نظرات و پیگیری مطالبات، صراحت لهجه و شهامت دارند، ما نیز در “نبض دانشجو” باید با صراحت، صداقت و شهامت به سوژه‌های مورد نظرمان بپردازیم و تا به حال هم همه تلاشمان را کرده‌ایم که این اتفاق در برنامه رخ دهد.

سجاد بلوکات

وی با تاکید بر تلاش برای رعایت تعادل و بی‌طرفی در فرآیند تولید این برنامه افزود: یکی از مسائل مهمی که همواره مدنظر ما بوده، رعایت عدالت و تعادل در پیگیری سوژه‌ها است. یعنی اینکه از یک سو، در ترکیب کلی هر قسمت از برنامه، سوژه‌های مختلف در حوزه‌های صنفی، علمی، آموزشی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و … در برنامه مورد توجه قرار گیرد و هیچ یک از ابعاد فعالیت‌ها و اخبار دانشجویان مغفول نماند. نمی‌خواهیم نبض دانشجو، برنامه‌ای تک بعدی باشد و اعتقاد داریم تمام ابعاد زندگی دانشجویی مورد توجه قرار گیرد.

**نبض دانشجو نمی‌خواهد از مسئولان مچ‌گیری کند
کارگردان برنامه نبض دانشجو با اشاره به لزوم انعکاس سخنان و دیدگاه‌های مختلف در برنامه “نبض دانشجو” تاکید کرد: هدف دست‌اندرکاران مجموعه خبری نبض دانشجو در پیگیری سوژه‌ها این نبوده که از مسئولی مچ‌گیری یا جنجال ایجاد کنند بلکه تلاش کردیم به ارتقاء فضای دانشگاه‌ها کمک کنیم. اگر رویکرد انتقادی هم در برنامه وجود دارد این رویکرد با هدف اصلاح و بهبود شرایط است نه خدای‌نکرده تخریب و بهانه‌تراشی. به همین دلیل هرجا گزارشی انتقادی پخش شد  یا در همان گزارش  با در قسمت بعدی برنامه نظر طرف مقابل یا مقام مسئول را پخش کردیم تا حقی ضایع نشود.

بلوکات در ادامه گفت: تمایل داریم در برنامه، زمینه‌ای ایجاد کنیم که گروه‌ها و طیف‌های مختلف دانشجویی و مسئولان دانشگاهی آزادانه حرف خود را بزنند و در نهایت مخاطبان قضاوت کنند که کدام نگاه، حرف یا سلیقه، منطقی‌تر است.

حسین اسدی یکی از مجریان و خبرنگاران بسته خبری “نبض دانشجو” در ادامه  این میزگر با اشاره به بازخورد این بسته خبری در بین دانشجویان گفت: بر اساس برآورد میدانی که از دانشجویان کسب شده، مخاطبان “نبض دانشجو” درحال افزایش است و افرادی که در مجامع دانشگاهی و جمع‌های دانشجویی با ما مواجه می‌شوند، عنوان می‌کنند که رویکرد برنامه به موضوعات، نو و جدید است و به برخی از مسائل کلان کشور از نگاه دانشگاهی پرداخته می‌شود.

حسین اسدی

وی با توجه به برقراری ارتباط چهره به چهره با دانشجویان دانشگاه‌های مختلف افزود: فکر می‌کنم “نبض دانشجو” تا حد قابل قبولی توانسته اعتماد دانشجویان را به خود جلب کند. شاید در برخی موارد به برنامه و کار بنده و دوستانم انتقاداتی وجود داشته باشد، اما طبق رصدی که صورت گرفته، نوع پرداخت به موضوعات و سوژه‌ها مورد علاقه و استقبال دانشجویان است.

** در خوابگاه دانشجویی می‌خوابیم و دانشجویی زندگی می‌کنیم
اسدی، پرداختن به سوژه‌های مورد علاقه دانشجویان، دغدغه‌مندی عوامل نسبت به پیگیری مشکلات و همچنین سادگی و صمیمیت عوامل برنامه در مواجه با قشر دانشجو را از عوامل همدلی و همراهی دانشجویان با “نبض دانشجو” دانست و گفت: روحیه و مدل فعالیت عوامل نبض دانشجو در دانشگاه ها کاملا دانشجویی و این موضوع باعث شده دانشجویان با ما احساس قرابت بیشتری داشته باشند. مثلا ما وقتی به دانشگاه‌های شهرستان‌ها برای تهیه گزارش می رویم، فقط یک مجری برنامه تلویزیونی نیستیم، بلکه کنار دانشجوها در خوابگاه دانشجویی می‌خوابیم، غذای دانشجویی می‌خوریم و  دانشجویی زندگی می‌کنیم؛ البته این مدل از روی اعتقاد و علاقه وکاملا صادقانه است و این روش را رمز ماندگاری برنامه می‌دانیم.

** می‌خواهیم دانشگاه را «بدون روتوش» به تصویر بکشیم
«سجاد بلوکات» در بخش دیگری از این میزگرد با اشاره به اینکه نمی‌خواهیم محتوای برنامه را در یک فضای انتزاعی و غیر واقعی تهیه کنیم، گفت: عوامل برنامه، صحن واقعی دانشگاه‌ها را برای تولید انتخاب کردند و با حضور مستمر خبرنگار و دوربین در محیط دانشگاهی، بدون اینکه افراد را گزینش کرده باشیم، همان واقعیت کنونی دانشگاه را به تصویر کشیدیم که البته این رویکرد، مرهون تاکیدات و سیاست گذاری مسئولان شبکه خبر، از همان بدو شکل گیری برنامه بود. درست است که میدانی بودنِ برنامه، کار را سخت می‌کند، اما خروجی برنامه، تصویری بدون روتوش از دانشگاه ارائه می‌کند که این تصویر مورد قبول و علاقه دانشجویان است.

کارگردان “نبض دانشجو” به مزیت‌‌های میدانی بودن برنامه اشاره کرد و گفت: این مدل کار، باعث شنیده شدن سخنان و دیدگاه‌های توده عمومی مخاطبان- یعنی دانشجویان- می‌شود و زمینه مصادره شدن موضوعات مختلف صنفی، فرهنگی، اجتماعی و … توسط یک گروه خاص را از بین می برد و صدای عموم دانشجویان شنیده می شود.

** خبرنگار و تصویر بردارمان را بازداشت کردند
بلوکات با اشاره به برخوردهای متفاوت مسئولان با عوامل تهیه برنامه برای پیگیری سوژه‌های خبری و حضور در دانشگاه‌ها گفت: برخودها متفاوت است و نمی‌توان نسخه یکسانی برای همه داشت. برخی دانشگاه‌ها با آغوش باز از دوربین و خبرنگار برنامه “نبض دانشجو” پذیرایی و استقبال می‌کنند و انصافا برخورد خوب و محترمانه‌ای دارند و در سطح وزارتخانه‌های علوم و بهداشت هم به همین منوال برخوردها محترمانه و مبتنی بر همکاری و همراهی است. البته در برخی موارد هم مشکلاتی به‌وجود می‌آید؛ موردی داشتیم که خبرنگار و تصویر بردارمان را بازداشت کردند یا اجازه ورود به دانشگاه یا محل برگزاری برخی برنامه‌ها را ندادند. اما اینکه فضایی فراهم شود تا دانشگاه‌ها و دانشجویان مرتب با دوربین و خبرنگار برنامه در ارتباط باشند اتفاق مبارکی است که به نفع نظام آموزش عالی کشورمان است.

** اکثر عوامل برنامه، خودشان هم دانشجو هستند
«محسن اقبال دوست» دیگر مجری برنامه “نبض دانشجو” درباره نحوه سوژه یابی و تولید گزارش‌های این برنامه گفت: سوژه‌های خبری در”نبض دانشجو” از پایین به بالا تزریق می‌شود؛ به این معنا که بخشی از سوژه‌ها توسط خود دانشجویان و گروه‌ها و تشکل‌های دانشجویی از طریق مسیرهای ارتباطی به عوامل برنامه انتقال داده می‌شود و بقیه سوژه‌ها هم در ارتباط مستقیم عوامل برنامه با دانشجویان احصاء می‌شود و در دستور کار قرار می‌گیرد که در این رابطه، دانشجو بودن عوامل “نبض دانشجو” خیلی تاثیرگذار است.

وی عدم آشنایی عموم دانشجویان به حقوق‌شان را از مشکلات و موانع مهم دانست و گفت: در بسیاری از سوژه‌ها – به ویژه سوژه‌های صنفی- وقتی به سراغ دانشجویان می‌رویم، می‌بینیم که دانشجویان، عموما از حقوق‌شان مطلع نیستد و نمی‌دانند از چه مسیری بایستی مشکلاتشان را پیگیری کنند؛ گاهی اوقات همین باعث می‌شود که یک مسئله عادی به یک گره کور تبدیل شود. البته جا دارد مسئولان دانشگاهی هم تلاش بیشتری برای آشنایی دانشجویان با حقوق دانشجویی بکنند.

** دوست نداریم «تهرانیزه» شویم
اقبال دوست در ادامه گفت: یکی از آفت‌هایی که هر برنامه – از جمله “نبض دانشجو”- را تهدید می‌کند، به قول معروف «تهرانیزه» شدن برنامه است. به بیان دیگر گرفتار شدن دوربین برنامه در چارچوب پایتخت، خود به خود به حذف شدن صدای بخش قابل توجهی از دانشجویان منجر می‌شود. در عین حال دوربین “نبض دانشجو” درچند ماه اخیر حداقل هشت سفر به شهرهای مشهد مقدس، شیراز، اهواز، اصفهان، نقطه صفر مرزی در استان ایلام و … داشته است که البته معتقدیم این مقدار سفر استانی کافی نیست و بایستی تلاش کنیم انشاالله با مهیا شدن تمهیدات لازم سفر، تصویر دوستان دانشجوی‌مان در شهرهای دیگر را بیشتر در قاب تصویر تلویزیون ببینیم.

«آرزو خزایی» مجری و خبرنگار خانم برنامه “نبض دانشجو” ضمن شیرین خواندن تجربه حضورش در این برنامه تلویزیونی یاداور شد: در حال حاضر بیش از نیمی از جمعیت دانشجویان کشور را زنان تشکیل می‌دهند و در برخی رشته‌ها حضور زنان پررنگ تر است، لذا اگر چه ما نگاه جنسیتی به اخبار و رویدادهای دانشگاهی نداریم، لکن با توجه به اهمیت ویژه حضور زنان در آموزش عالی، بستر‌سازی برای برقراری ارتباط جدی تر و صمیمانه با دختران دانشجو، همواره از مسایل مورد نظر دست اندرکاران برنامه بوده که بنده با علاقه و اعتقاد، این بخش از کار را پیگیری می‌کنم.

** دختران دانشجو شهامت و جسارت بیشتری در مصاحبه ها دارند
خزایی با اشاره به مصاحبه‌ها و ارتباطی که با زنان دانشجو در طول قسمت‌های گذشته برنامه “نبض دانشجو” داشته است،گفت: به اعتقاد من در بسیاری از موارد، زنان با شهامت و جسارت بیشتری دیدگاه‌هایشان را طرح و مطالباتشان را پیگیری می‌کنند و این مسئله درخور تقدیر است.

«محمد رضایتی» در ادامه این میزگرد، با اشاره به سختی‌های تولید برنامه خبری‌ هفتگی گفت: وقتی بازه زمانی برنامه به صورت هفتگی می‌شود، یعنی در هفته تعطیلی نداریم! دقیقا از  همان زمانی که برنامه ساعت ۲۱/۳۰ چهارشنبه شب‌ها روی آنتن می‌رود و پخش می‌شود، دغدغه و دلشوره برنامه قسمت بعد شروع می‌شود و به نوعی خط پایان قسمت قبلی، نقطه آغاز قسمت بعدی است.

**گاهی اوقات برای رسیدن برنامه به آنتن، چند شبانه روز نمی‌خوابیم
مدیر تولید برنامه “نبض دانشجو” افزود: تعیین سوژه‌های برنامه، هماهنگی افراد و دانشگاه‌ها جهت تصویربرداری، مرحله انتخاب تصاویر و تدوین و … تقریبا کل ایام هفته را به خود اختصاص می دهند و عملا روز تعطیل نداریم. روزهای منتهی به روز پخش برنامه (چهارشنبه ها) اوج فشار کار است و گاهی اوقات عوامل برنامه چند شب تا صبح بیدار می‌مانند و مشغول کار هستند تا برنامه سر وقت به آنتن رسد.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: با وجود همه سختی‌های تولید، حلاوت و شیرینی کار، زمانی که برنامه پخش می‌شود بر وجودمان می‌نشیند.
«علیرضا ملاجعفری» مسئول امور فنی و تدوین‌گر برنامه”نبض دانشجو”که از دیگر میهمان این میزگرد بود، گفت: در کارهای تلویزیونی، امور فنی اهمیت بالایی دارند و چنانچه تصویر، صدا یا تدوین دچار مشکل و نقص باشند، عملا زحمات عوامل برنامه در بخش سوژه یابی و تعیین محتوا و بقیه موارد بی نتیجه خواهد ماند. به عبارت دیگر، این حوزه در حکم اسکلت یک ساختمان است که موجب قوام یا ضعف شکلی برنامه می‌شود.

ملاجعفری اضافه کرد: استفاده به جا از موسیقی‌، تصویر با کیفیت، ریتم مناسب و تدوین خوب، به برنامه طراوت و انسجام می‌بخشد و به فرآیند انتقال پیام کمک می‌کند. ما تلاش کرده‌ایم که شکل و قالب برنامه، متناسب با نام آن که مرتبط با دانشجویان است، با نشاط و جذاب باشد؛ اگرچه حتما در این مسیر اشکالاتی هم داشته‌ایم که دوست داریم مورد نقد دوستان و مخاطبان قرار گیرد.

«حسین زیاری» مسئول بخش فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی برنامه “نبض دانشجو”  نیز در میزگرد بررسی عملکرد برنامه نبض دانشجو تصریح کرد: امروز یکی از مهم‌ترین ابزارهای ارتباطی و رسانه‌ای، شبکه‌های اجتماعی نوینی هستند که در اختیار عموم مردم است و دانشجو به صورت ویژه و بر اساس مستندات بیش از سایرین از آن استفاده می‌کنند.

وی ادامه داد: طبق نتایج پژوهش‌های برخی نهادهای معتبر دانشگاهی، بیش از ۸۰ درصد دانشجویان از شبکه‌های اجتماعی – خصوصا تلگرام- استفاده می‌کنند و این یعنی همه اقدامات فرهنگی ما، باید یک پیوست رسانه‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشته باشد. برنامه “نبض دانشجو” هم از این قاعده مستثنی نیست.

زیاری با اشاره به فعالیت مستمر کانال تلگرامی “نبض دانشجو” در طول هفته گفت: شبکه‌های اجتماعی این امکان را برای ما بوجود آورده‌اند که در ایام هفته به طور مستمر و دوسویه با مخاطبانمان ارتباط داشته باشیم و فرآیند اطلاع رسانی برنامه محدود به ساعات پخش برنامه روی آنتن نشود. ضمن اینکه برخی سوژه‌ها، آنی و مهم هستند و امکان اینکه یک هفته صبر کنیم تا موعد پخش برنامه فرا برسد وجود ندارد.

** بخش تور علمی، خستگی عوامل را از بین می‌برد
محمد شریف صالحی، دیگر مجری و خبرنگار “نبض دانشجو” هم در ادامه این میزگرد گفت: وقتی در دانشگاه‌ها و میان دانشجویان می‌رویم، با مجموعه‌ای از بیم و امیدها روبرو می‌شویم. مشکلات و ضعف‌ها ناراحتمان می‌کند و نقاط قوت به ما نیرو می‌بخشد.

وی با اشاره به دستاوردهای باورنکردنی دانشجویان در عرصه‌های علمی اضافه کرد: یکی از مواردی که واقعا مایه غرور و مباهات است، پروژه‌های علمی دانشجویان است که در بخشی تحت عنوان «تور علمی» در برنامه نمایش داده می‌شود. صادقانه بگویم بخش تور علمی واقعا باعث می‌شود خستگی عوامل برنامه از بین برود.

محمد رضایتی سردبیر و مدیر تولید برنامه “نبض دانشجو” در پایان میزگرد با تقدیر از عوامل برنامه و خانواده‌های‌ آنها گفت: جا دارد از زحمات همه عوامل و دست اندرکاران برنامه و خانواده‌های آنها مسئولان و کارکنان بخش‌های مختلف شبکه خبر که حامی اصلی برنامه بودند مجدانه تشکر و تقدیر کنم. همچنین از محمد ذوقی مشاور  برنامه، مسعود براتی و سید مهدی طالبی مسئول هماهنگی و روابط عمومی برنامه که نتوانستند در این میزگرد شرکت کنند، سپاسگزاری می‌کنیم.

بر چسب ها:
پاتوق دانشجوها کوثر سایت زنان کویر تابناك وب تابناك وب logo-samandehi