به گزارش “دانشجو آزاد”؛اعظم کرمی رباطی عضو هیأت علمی دانشکده فیزیک و رئیس دو آزمایشگاه میکروکنترلر و پردازش تصویر توضیحاتی در مورد دو آزمایشگاه تازه تآسیس ارائه دادند و گفتند:آزمایشگاه میکروکنترلرجهت استفاده دانشجویان مهندسی اپتیک و لیزر در نیمسال دوم سال تحصیلی ۹۴-۹۳ راه اندازی گردید و هم اکنون دانشجویان مشغول انجام پروژه های عملی با میکروکنترلرها هستند.
میکر.کنترلرها امروزه جز لاینفک زندگی ما در آمده اند، بیآنکه متوجه حضور مهم آنها باشیم. به عنوان مثال اگر نگاهی دقیق تر به وسایل برقی منزل از جمله ماشین لباسشویی و ظرفشویی، ماکروفر، یخچال اتوماتیک، کنترل تلویزیون و غیره داشته باشید همگی در ساختار خود از یک میکروکنترلر جهت اجرای اتوماتیک وظایف از قبل برنامه ریزی شده استفاده می کنند.
در تعریف کلی میتوان گفت میکروکنترلر در واقع یک مدار مجتمع یاچیپ الکترونیکی است که دارای CPU، حافظه های RAM، ROM و تعدادی ورودی خروجی قابل برنامهریزیمی باشد. میکروکنترلرها میکروکامپیوترهایی هستندکه در انواع مختلف و برای مصارف متعددی تولید می شوند و توسط کاربر قابل برنامه ریزی هستند. امروزه میکروکنترلرها در صنایع مختلف مورد توجه زیاد قرار گرفته اند. به عنوان مثال در ساخت وسایل دیجیتالی منازل، صنعت رباتیک، صنایع نفت و گاز، صنایع هوا فضا ، سیستم های مخابراتی مانندموبایل کاربرد فراوان دارند.
در این آزمایشگاه در حال حاضر میکرکنترلرهای خانواده ۸۰۵۱، AVR و PIC مورد استفاده قرار گرفته است و پروژه های عملیمختلف از جمله راه اندازی استپرموتور جهت کنترل ربات، تشخیص نشت گاز، کنترل دما و رطوبت محیط، ایجاد تابلوهای روان به کمک LCD گرافیکی انجام شدهاست. از جمله اهداف آینده این آزمایشگاه استفاده از میکروکنترلرهای موجود و میکروکنترلرهایبا پردازنده قویتر مانند ARM جهت انجام پروژه های عملی مانند ساخت دستگاه ماژول GPS(در این پروژه می توان اطلاعت جغرافیای یک منطقه را روی LCDبا هزینه بسیار کم نمایش داد)، استفاده از میکروکنترلر جهت کنترل بازوهای یک تلسکوپ (در این حالت تلسکوپ دقیقا در جهت یک هدف خاصبه عنوان مثال یک ستارهمشخصتنظیم می شود)، ساخت ربات مسیر یاب توسط صفحه نمایش گر لمسی و کنترل برشگرهای لیزری را نام برد.
آزمایشگاه پردازش تصویر از دوسال قبل دانشکده فیزیک آغاز به کار کرده است و در سال ۹۳ به صورت جدی گروه فعلی(دانشجویان ادیبی ،حسنی، حسن زاده، هاشمی و شیبانی)در این ازمایشگاه مشغول به کار می باشند. در حال حاضر اعضای گروه بر روی پردازش تصاویر نسل جدید سنجش از دور،تصاویر ابرطیفیفعالیت میکنند. این تصاویر از موسسه ناسا و دانشگاه آنتورپ بلژیک(توسط رییس آزمایشگاه)تهیه شدهو در اختیار اعضای گروه قرار گرفته است.
پروژه های کاربردی در این زمینه از جمله فشرده سازی، کاهش نویز، جداسازی طیفی، افزایش حد تفکیک مکانی و کلاس بندی این تصاویر در حال اجرا هستند و کماکان همکاری بسیار نزدیک با گروه پردازش تصاویر سنجش از دور در دانشگاه آنتورپبلژیک به سرپرستی پروفسور پاول شوندرز در جریان است.در حال حاضر در ایران دانشگاه های صنعتی شریف، تربیت مدرس تهران و شیراز مشغول به انجام فعالیت در زمینه ی پردازش تصاویر ابر طیفی هستند که دانشگاه شهیدباهنر نیز به این جمع پیوسته است.
همچنین پروژه بررسی نسل جدید ماهواره ها (میکرو ماهواره ها با وزن کمتر از ۱۰۰ کیلو گرم ) مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته و راهکارههای مناسبی جهت بهبود عملکرد سیستم اپتیکی که سبب افزایش چشمگیر کیفیت تصاویر ایجاد شده خواهد شد،ارایه شده است و همچنین پیشنهادات عملی و جدیدی جهت کاهش وزن میکرو ماهوراه ها ارایه گردیده است .در آینده پروژه های عملی از جمله پردازش تصاویرSAR و تلفیق تصاویر چندطیفی و ابرطیفی و همچنین بررسی و اصلاح ساختار سیستم های اپتیکی ماهواره های نسل جدید جهت بهبود کیفیت تصاویر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
در پایان می توان گفت با توجه به تکنولوژی مدرن به کار رفته درنسل جدید تصاویر ماهواره و کاربردهایبسیارزیادمیکروکنترلردرصنایع مختلف بهراحتیمیتوانپروژههای عملی و سودآوری را بین دانشگاه و صنایع مرتبط، ایجاد نمود که قطعا سبب بالا بردن دانش علمی و عملی دانشجویان مهندسیو ارتقا علمی استادان خواهد شدو امیداست با همکاری رئیس محترم دانشگاه شهید باهنر کرمان (جهت تخصیص بودجه مناسب) بتوان به این اهداف نایل شد.
انتهای پیام/