به گزارش “دانشجوآزاد” به نقل از «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ تنها یک روز پس از آنکه جان کری، وزیر خارجه آمریکا در نشست سالانه جیاستریت (از لابیهای قدرتمند یهودی در واشنگتن) رقم عایدی ایران از برجام را اعلام کرد و گفت برجام تنها ۳ میلیارد دلار عاید ایران کرده است؛ دیوان عالی آمریکا با تایید حکم دادگاه فدرال، مجوز برداشت ۲ میلیارد دلار از داراییهای بلوکه بانک مرکزی ایران در سیتی بانک نیویورک را برای پرداخت به قربانیان انفجار مقر تفنگداران آمریکایی در بیروت در سال ۱۹۸۳ صادر کرد. این حکم در حالی صادر شد که محمدجواد ظریف در نیویورک است و داستانهای جنجالی او این بار با قرار گرفتن در کنار پرچم آمریکا و گرفتن عکس یادگاری با جان کری ادامه دارد.
ماجرا از این قرار است که چهارشنبه هفته گذشته دیوان عالی آمریکا حکم پرداخت حدود ۲ میلیارد دلار از محل داراییهای مسدود شده ایران به خانوادههای کشته شدگان بمبگذاری سال ۱۹۸۳ را تأیید کرد. دادگاه فدرال آمریکا در سال ۲۰۰۷ در حکمی خواستار پرداخت مبلغ ۲/۶۵ میلیارد دلار به خانوادههای کشته شدگان انفجار سال ۱۹۸۳ بیروت و چند انفجار دیگر شده بود.
حکم مذکور در سال ۲۰۱۴ تأیید و قرار شد به بهانه پرداخت غرامت، نزدیک به ۲ میلیارد دلار از محل مبالغ بلوکهشده بانک مرکزی ایران برداشت شود. این مبلغ در حال حاضر در حسابی در سیتی بانک نیویورک نگهداری میشود. بانک مرکزی، سپس با استناد به قراردادی بین ایران و آمریکا در سال ۱۹۵۵ که به موجب آن واشنگتن از برداشت از این حساب منع شده، درخواست تجدید نظر در حکم صادر شده را کرد. با این حال، حکم مذکور، روز چهارشنبه تأیید شد.
در همین حال کیهان در واکنش به این رای نوشت: این تصمیم آمریکاییها در حالی گرفته شده که رئیس جمهوری هفته گذشته در جمع مردم سمنان گفته بود «امروز زنجیرهای تحریم را گسستهایم و رابطه خوبی بین بانکهای ایرانی و جهان برقرار است و گشایشها یکی پس از دیگری انجام میشود.» روحانی همچنین خاطرنشان کرده بود: «امروز تنها سه ماه از برجام گذشته اما برخی فکر میکنند ۳۰ سال از زمان تصویب برجام سپری شده است و در همین مدت کوتاه نیز شاهد گشایشهای فراوانی بودیم.»
گفتنی است رئیس دولت یازدهم روز چهارشنبه در هیئت دولت نیز بیان داشته بود؛ «فضای برجام را باید قدر بدانیم و شکرگزار نعمتهای الهی باشیم و از آن بیشترین استفاده را بکنیم. اما متاسفانه عدهای کفران نعمت میکنند.»
در این بین گرچه ایران نسبت به حکم اعتراض کرده است اما، کنگره آمریکا رسما اعلام کرد از حکم دادگاه و مصادره اموال ایران حمایت میکند. به گزارش وطن امروز، اکتبر ۲۰۱۴ دولت باراک اوباما با ارسال خلاصهای از پرونده به دیوان عالی آمریکا، از قضات این دیوان خواست حکم صادره درباره این پرونده را لغو نکنند. این حمایت علنی دولت اوباما از دستبرد ۳-۲ میلیارد دلاری به اموال ایران در آمریکا بازتاب گستردهای در محافل سیاسی آمریکا داشت به گونهای که این اقدام اوباما، به عنوان اتحاد دولت و کنگره بر سر برداشت از اموال ایران مطرح شد.
سرانجام روز چهارشنبه هفته گذشته دیوانعالی آمریکا حکم دادگاه فدرال را تایید کرد تا در اقدامی بیسابقه، دولت آمریکا براساس قوانین داخلی خود، اموال یک کشور دیگر را غارت کند! با حکمی که عالیترین نهاد قضایی آمریکا صادر کرده است ۲ میلیارد دلار پول متعلق به بانک مرکزی ایران که با دستور باراک اوباما، در سیتیبانک نیویورک بلوکه شده بود، در اختیار ۱۳۰۰ آمریکایی قرار خواهد گرفت.
اما این دستبرد غیرقانونی در حالی است که بیم آن میرود دولت آمریکا با تبدیل این حکم به یک رویه، همه اموال بلوکه ایران در آمریکا را غارت کند؛ به عبارتی این دستبرد تبدیل به یک غارت بزرگ شود، چراکه براساس قوانین دولت اوباما، ایران از هرگونه دسترسی به چرخه دلار محروم مانده است!
بنابراین با این حکم عجیب و زورگویانه آمریکا برای دستبرد به ۲ میلیارد دلار اموال بانک مرکزی ایران در سیتیبانک نیویورک، بیم آن میرود از این پس ۱۰۰ میلیارد دلار اموال بلوکه ایران، به بهانههای مختلف و غیراثبات شده، مورد تاخت و تاز و غارت آمریکاییها قرار گیرد. از سوی دیگر این رویه میتواند سایر داراییهای ایران در کشورهای دیگر را نیز به خطر بیندازد به گونهای که برخی کشورها نیز با الگوگیری از این مدل دستبرد آمریکایی، اقدام به دستبرد به اموال ایران خواهند کرد.
ظریف: برجام باید شالودهای برای حل مسائل بینالمللی باشد
اما این اتفاق در حالی رخ داد که وزیر امور خارجه در نیویورک است. و برخی اقدامات او مانند ایستادن در کنار پرچم آمریکا و گرفتن عکس یادگاری با جان کری نشان میدهد وی تمایلی سیریناپذیر به حاشیهسازی دارد.
حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه که ظریف را در سفر به نیویورک همراهی میکند با صدور بیانیهای این حکم دیوان عالی آمریکا را به معنای به سخره گرفتن عدالت دانست.
حسین جابری انصاری روز پنجشنبه با صدور بیانیهای حکم صادره از سوی دیوان عالی آمریکا علیه ایران را بشدت محکوم کرد و آن را مغایر با اصول و مبانی اولیه حقوق بینالملل دانست.وی در این بیانیه گفته است: صدور چنین حکمی از سوی دیوان عالی کشور آمریکا به منزله به سخره گرفتن عدالت و قانون است و هیچ گونه حقی را برای اتباع این کشور ایجاد نخواهد کرد. جابریانصاری با تصریح اینکه چنین حکمی دستبرد به اموال جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود، اضافه کرده است: طبعا مسؤولیت جبران خسارات و پرداخت غرامتهای تحمیل شده این حکم بر ایران برعهده دولت آمریکا خواهد بود.
از سویی دیگر ظریف بامداد امروز (شنبه) در نیویورک گفت امیدوار است اظهارات «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا نگرانی بانکهای خارجی درباره مبادله با ایران را رفع کند.
وی گفت: «امیدواریم که با این اظهارات وزیر (خارجه) کری و سایر گامهای برداشته شده توسط ایالات متحده، اکنون شاهد تمامی منافعی باشیم که ایران بایستی از این توافق به دست بیاورد تا بتوانیم مطمئن باشیم که (این) توافق راهی برای حل مشکلات بینالمللی است و تحریم و فشار، مشکلات بینالمللی را حل نمیکنند، بلکه مذاکره و گفتوگو راه حل مشکلات بینالمللی هستند.»
ظریف همچنین اضافه کرد: «ما امیدواریم که اظهارات مطرحشده توسط وزیر خارجه کری، مسیر دشواری که به دلیل نگرانی بانکها از رویکرد آمریکا در قبال اجرای تعهداتش در برجام بسته شده را بگشاید.»
نیویورکتایمز: تجار اروپا در این ۳ ماه سرخورده شده اند
جالب اینجا است که روزنامه نیویورک تایمز در مقالهای نوشت: اروپاییها از اینکه مقررات آمریکا آنها را از داد و ستد با ایران بازداشته است، ناراحت هستند و سه ماه بعد از لغو بسیاری از تحریمها، سرخوردگی سیاستمداران، دیپلماتها و تاجران اروپایی به این علت که نمیتوانند دهها قرارداد در حوزههای نفت، هوانوردی و ساختوساز خود با ایران را نهایی کنند، افزایش یافته است.
در این مقاله آمده است: با نهایی شدن توافق هستهای ایران و باز شدن بازارهای این کشور، تاجران اروپایی انتظار یک ثروت بادآورده را داشتند اما سه ماه بعد از لغو بسیاری از تحریمها، سرخوردگی سیاستمداران، دیپلماتها و تاجران اروپایی به این علت که نمیتوانند دهها قرارداد در حوزههای نفت، هوانوردی و ساختوساز خود با ایران را نهایی کنند، افزایش یافته است.
اروپاییها میگویند، مانع اصلی در این مسیر، متحد آنها یعنی آمریکا عامل اصلی پشت توافق تاریخی هستهای است.
به هر حال آنچه که طی چند روز اخیر و با سفر وزیر امروز خارجه به آمریکا دیده می شود، عدم عمل به توافق های صورت گرفته توسط آمریکایی ها است، ظریف از سویی نسبت نقل و انتقالات مالی ایران به دیگر کشورها اعتراض می کند و از سویی دیگر آمریکایی ها با ادعاهای واهی حکم به برداشت از پول های بلوکه شده ایران می دهند.