به گزارش “دانشجو آزاد“، دکتر علی گزنی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: براساس کل امتیازهای کسب شده از چهار معیار اصلی دانشگاه تهران در صدر تمامی دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی کشورهای اسلامی قرار دارد. دانشگاه تهران همچنین در حوزه علوم پایه و علوم کشاورزی نیز حائز رتبه نخست در بین دانشگاه های کشورهای اسلامی شده است.
وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز برترین دانشگاه علوم پزشکی در بین دانشگاه های علوم پزشکی جهان اسلام و حائز رتبه ششم در بین کل دانشگاه های جهان اسلام است.
گزنی گفت: شاخص های این رتبه بندی بر اساس سیاست های کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری تدوین شده اند.
وی افزود: همچنین مطالعه نظام های معتبر رتبه بندی بین المللی مشخص کرد که شاخص های حاصل از سیاست های کلان علم و فناوری با شاخص های مورد استفاده در این نظام ها انطباق فراوانی دارند.
گزنی همچنین توضیح داد: سیاست های کلان علم و فناوری علاوه بر در نظر گرفتن نیازهای بومی کشور، مرجعیت علمی در بین کشورهای اسلامی و جهان را نیز در بر گرفته است.
وی افزود: رتبه بندی دانشگاه های کشورهای اسلامی از چهار معیار اصلی شامل مرجعیت علمی، دیپلماسی علمی، تولید علم و فعالیت های اقتصادی تشکیل شده اند که با نظام رتبه بندی قبلی در پایگاه استنادی علوم جهان کاملا متفاوت است. تمامی اطلاعات برای محاسبه جایگاه هر دانشگاه فقط از پایگاه های معتبر بین المللی استخراج گردیده اند. بنابر این روش کار، داده های رتبه بندی از بالاترین اعتبار برخوردار بوده و مسیر حرکت به سمت بین المللی سازی دانشگاه ها را نمایان می سازند.
معاون پژوهشی و فناوری پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اضافه کرد: بیش از نیمی از دانشگاه های برتر در جهان اسلام متعلق به ایران و ترکیه هستند. در بین ۳۲۴ دانشگاه و موسسه تحقیقاتی رتبه بندی شده، ۸۷ مورد مربوط به ایران و ۸۷ مورد مربوط به ترکیه است. بعد از ایران و ترکیه کشورهای پاکستان، مالزی، مصر و عربستان سعودی به ترتیب با ۲۴، ۲۰، ۱۹ و ۱۶ دانشگاه و موسسه تحقیقاتی دارای بیشترین دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی برتر در بین کشورهای اسلامی هستند.
مجری رتبه بندی دانشگاه های جهان اسلام گفت: دانشگاه صنعتی شریف دارای رتبه نخست دانشگاه های جهان اسلام در حوزه فنی و مهندسی و حائز رتبه هفتم در رتبه بندی کلی دانشگاه ها در بین این کشورها است.
به گفته وی، دانشگاه امیرکبیر رتبه دوازدهم دانشگاه های جهان اسلام را کسب کرده و در حوزه فنی و مهندسی سومین دانشگاه برتر جهان اسلام است. دانشگاه علم و صنعت ایران نیز رتبه چهارم فنی و مهندسی جهان اسلام را در اختیار دارد.
رتبه کلی دانشگاه ها
رتبه بر حسب کل امتیاز کسب شده دانشگاه
کشوری جهان اسلام
۱ ۱ دانشگاه تهران
۲ ۶ دانشگاه علوم پزشکی تهران
۳ ۷ دانشگاه صنعتی شریف
۴ ۱۲ دانشگاه صنعتی امیرکبیر
۵ ۱۵ دانشگاه تربیت مدرس
۶ ۱۹ دانشگاه علم و صنعت ایران
۷ ۲۰ دانشگاه صنعتی اصفهان
۸ ۲۲ دانشگاه شهید بهشتی
۹ ۲۳ دانشگاه شیراز
۱۰ ۳۵ دانشگاه فردوسی مشهد
فنی و مهندسی دانشگاه
رتبه بر حسب کل امتیاز کسب شده
کشوری جهان اسلام
۱ ۱ دانشگاه صنعتی شریف
۲ ۲ دانشگاه تهران
۳ ۳ دانشگاه صنعتی امیرکبیر
۴ ۴ دانشگاه علم و صنعت ایران
۵ ۱۰ دانشگاه تربیت مدرس
۶ ۱۲ دانشگاه صنعتی اصفهان
۷ ۱۴ دانشگاه شیراز
۸ ۱۷ دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
۹ ۲۲ دانشگاه تبریز
۱۰ ۲۵ دانشگاه شهید بهشتی
علوم پایه دانشگاه
رتبه بر حسب کل امتیاز کسب شده
کشور جهان اسلام
۱ ۱ دانشگاه تهران
۲ ۶ دانشگاه تربیت مدرس
۳ ۷ دانشگاه صنعتی امیرکبیر
۴ ۸ دانشگاه شهید بهشتی
۵ ۱۱ دانشگاه صنعتی شریف
۶ ۱۹ دانشگاه صنعتی اصفهان
۷ ۲۱ دانشگاه شیراز
۸ ۲۴ دانشگاه فردوسی مشهد
۹ ۲۵ دانشگاه تبریز
۱۰ ۲۷ دانشگاه علم و صنعت ایران
علوم کشاورزی دانشگاه
رتبه بر حسب کل امتیاز کسب شده
کشور جهان اسلام
۱ ۱ دانشگاه تهران
۲ ۸ دانشگاه فردوسی مشهد
۳ ۱۲ دانشگاه شیراز
۴ ۱۷ دانشگاه تربیت مدرس
۵ ۲۴ دانشگاه تبریز
۶ ۲۹ دانشگاه صنعتی اصفهان
۷ ۳۴ دانشگاه ارومیه
۸ ۳۶ دانشگاه شهید چمران اهواز
۹ ۴۱ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
۱۰ ۴۳ دانشگاه شهرکرد
علوم پزشکی دانشگاه
رتبه بر حسب کل امتیاز کسب شده
کشور جهان اسلام
۱ ۱ دانشگاه علوم پزشکی تهران
۲ ۷ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
۳ ۱۴ دانشگاه علوم پزشکی شیراز
۴ ۱۸ دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۵ ۲۰ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
۶ ۲۸ دانشگاه علوم پزشکی مشهد
۷ ۳۲ دانشگاه علوم پزشکی ایران
۸ ۴۸ دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
۹ ۵۳ دانشگاه تربیت مدرس
۱۰ ۶۰ دانشگاه علوم پزشکی کرمان
وی افزود: رتبه بندی دانشگاه های کشورهای اسلامی براساس شاخص های متفاوتی صورت گرفته است. برای تعیین رتبه نهائی هر دانشگاه جمع امتیازهای کسب شده در هر شاخص مورد محاسبه قرار گرفته است که نتیجه آن تعیین رتبه هر دانشگاه است. به عنوان مثال هر چند دانشگاه تهران حائز رتبه نخست کشورهای اسلامی شده است، اما این رتبه این دانشگاه در تمامی این شاخص ها یک نیست.
دکتر گزنی گفت: یکی از مهمترین اهداف رتبه بندی دانشگاه ها شناسائی نقاط قوت و همچنین نقاطی هستند که نیازمند تقویت بیشتر هستند. دانشگاه های جهان اسلام به صورت کلی و همچنین در شش رشته کلان بر اساس چهار معیار اصلی رتبه بندی شده اند. همچنین هر یک از این دانشگاه ها می توانند نقاط قوت و ضعف خود را بر اساس هر یک از سیزده شاخص مورد استفاده در رتبه بندی تعیین نمایند.
ایشان در پایان اشاره کرد: رتبه بندی دانشگاه های کشورهای اسلامی نهائی شده است و بزودی از طریق وب گاه طراحی شده در دسترس جامعه علمی قرار خواهد گرفت.