به گزارش “دانشجوآزاد” به نقل از گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، کیهان در خصوص گرانی دلار نوشت: نرخ دلار در هفته گذشته با ثبت رکورد جدیدی در طول تاریخ به مرز چهار هزار تومان رسید.
نرخ دلار در بازار آزاد در روز شنبه با افزایش چشمگیری به بیش از ۳۸۰۰ تومان رسید و در روز سهشنبه با شکستن رکورد بالاترین نرخ ارز در سال ۹۱، به رقم بیسابقه ۳۹۳۰ تومان افزایش پیدا کرد و در آستانه ۴۰۰۰ تومان قرار گرفت، این نرخ در روز پنجشنبه با حدود ۱۰۰ تومان کاهش به کانال ۳۸۰۰ تومان بازگشت.
با شروع فصل پاییز، نرخ ارز رو به افزایش گذاشته و با گذشت کمتر از سه ماه از آن، روند صعودی گران شدن نرخ ارز چنان تشدید شد که در نهایت به بالاترین میزان خود در طول تاریخ رسید.
نرخ ارز که نسبت به ابتدای پاییز، ۳۷۰ تومان افزایش پیدا کرده و به طور خاص از ابتدای آذر ماه با افزایش حدود ۳۰۰ تومانی (۲۷۰ تومان) مواجه شده است؛ در روز سهشنبه بیش از ۳۹۰۰ تومان قیمتگذاری شد تا هم رقم بالاترین نرخ ارز در طول تاریخ و رکورد بیشتر نرخ ارز (در نیمه دوم سال۹۱) را پس از چهار سال شکسته باشد و هم ارزش پول ملی به کمترین میزان خود طی چند دهه اخیر رسید.
تحولات نرخ ارز در روزهای اخیر به قدری زیاد بود که تنها طی دو هفته اخیر نرخ ارز از ۳۷۰۰ تومان با بیش از ۲۰۰ تومان افزایش به بالاتر از ۳۹۰۰ تومان رسید.
با این حال پس از نوسانات چند روز گذشته، قیمت ارز و افزایش افسار گسیخته نرخ انواع ارزها و خصوصا دلار، روز پنجشنبه، مقداری قیمت ارز کاهش پیدا کرد. روز پنجشنبه یک دلار آمریکا در بازار ارز تهران به قیمت ۳۸۲۰ تومان عرضه شد در حالی که پیش از ظهر همان روز قیمت ارز ۳۸۹۹ تومان بود.
هر چند نرخ ارز در روز پنجشنبه مقداری کاهش پیدا کرد اما کارشناسان بر این عقیده اند که این نرخ در ادامه سال جاری باز هم با افزایش روبهرو خواهد شد، چراکه در شرایط فعلی از طرفی با کمبود عرضه ارز در بازار و از طرف دیگر با توجه به اینکه تمدید ۱۰ ساله داماتو (aca) –تحریم شرکتهایی که مبادله کلان با ایران انجام می دهند- هم در سنا و هم در کنگره صورت گرفت و نقض برجام و تمدید تحریم را در پی خواهد داشت، نرخ دلار باز هم روند صعودی خود را طی خواهد کرد. مجموع این اتفاقات این نکته را هم نشان میدهد که اجرای برجام و خوشبینی به نتیجه بخش بودن آن هم نتوانست در نهایت نتیجه مثبتی بر روی بازار ارز بگذارد.
این در حالی است که چندی پیش حمید زمانزاده، مدیر پژوهشکده پولی و بانکی از بعید بودن افزایش نرخ دلار تا ۳۸۰۰ تومان خبر داده بود. به گفته وی براساس این چارچوبها افزایش بیشتر نرخ ارز و رسیدن آن به سطوح ۳۸۰۰ تومان بسیار بعید بوده و به نظر میرسد حداکثر نرخ در بازار ارز تا پایان سال حداکثر ۳۷۰۰ تومان باشد.
با این حال، نرخ جدید دلار در بازار آزاد نشان میدهد این گفتهها که دو هفته هم از آن نمیگذرد، کاملا نادرست و غلط بوده و هم اکنون شاهد عبور قیمت دلار از ۳۹۰۰ تومان میباشیم!
از سوی دیگر این شائبه نیز وجود دارد که خود دولت راضی به افزایش نرخ ارز می باشد چراکه هماکنون در شرایط ارسال بودجه سال آتی به مجلس خواهیم بود و زمینهسازی برای افزایش نرخ ارز سال آتی میتواند موجب کاهش کسری بودجه دولت بشود.
جالب توجه اینکه، حسن روحانی در خلال تبلیغات انتخاباتی سال ۹۲ با حضور در برنامه «با دوربین» شبکه اول سیما پس از آنکه وعده ۱۰۰ روزه برای حل مشکلات اقتصادی داد، درباره نرخ ارز نیز گفت: «ما شاهد هستیم که دلار بعد از چندماه به چندین برابر قیمت افزایش پیدا میکند، مشکل کجاست؟ مشکل عدم مشورت، خودشیفتگی، عدم استفاده از ابزار علمی برای اداره کشور و بیثباتیها است. چقدر ما در این ۷-۸ سال گذشته شاهد تغییر پیاپی مدیران بودیم؟ این بیثباتی چگونه به مردم اطمینان خواهد داد؟ مردم مدیریت کارآمد و ثبات را میخواهند. مردم قدرت آینده و آیندهنگری را میخواهند.»
ولی ا… سیف رئیس کل بانک مرکزی نیز پس از توافق هستهای از کاهش نرخ ارز در بازار خبر داده و گفته بود: «بازار ارز طی روزهای آینده روند باثبات بیشتری را به خود خواهد دید و حتی شاهد سیر نزولی در بازار آزاد خواهیم بود. در آینده پس از دیدن نشانههای رشد اقتصادی، کاهش تدریجی نرخ دلار در بازار ادامه خواهد داشت.»
این سخنان در حالی است که تنها در زمینه نرخ ارز دولتی، در زمان تصدی گری این دولت، نرخ ارز از ۲۴۰۰ تومان با حدود ۸۰۰ تومان افزایش به ۳۲۰۰ تومان رسیده و نرخ ارز آزاد نیز افزایشی در حدود ۷۰۰ تومان را تجربه کرده است. لذا سخنان رئیسجمهور درباره افزایش نرخ ارز دولت پیشین، شامل حال این دولت نیز میشود. سخنان رئیس بانک مرکزی نیز با توجه به افزایش ۵۰۰ تومانی نرخ ارز دولتی و ۶۰۰ تومانی نرخ ارز آزاد پس از برجام نشان میدهد که پیش بینی ایشان کاملا غلط از آب درآمده است….
نکته دیگر اینکه، بانک مرکزی و خصوصا رئیس آن از سال ۹۳ به صورت مداوم وعده تکنرخی کردن نرخ ارز را دادهاند ولی هر بار با گذشت مدت مشخصی که تعیین کرده بودند تحقق این وعده عقب افتاد، نه تنها در سال ۹۳ و ۹۴، بلکه در سال ۹۵ و با وجود گذشت بیش از ۹ ماه از سال و نزدیک یکسال از تصویب برجام، نه تنها ارز تکنرخی نشده بلکه در جهت عکس آن نیز حرکت شده، چنانچه فاصله ۴۰۰ تومانی نرخ ارز رسمی و آزاد در نیمه نخست سال جاری به ۷۰۰ تومان در روزهای اخیر افزایش پیدا کرد.
به عنوان نمونه، حسن روحانی رئیسجمهور ۲۴ بهمن سال ۹۴ در پنجاه و پنجمین مجمع سالیانه بانک مرکزی، دستور تک نرخی شدن ارز را به بانک مرکزی داد و اعلام کرد: ارز سال آینده (۹۵) باید تکنرخی شود تا ثبات در بازار تقویت و جلوی بخشی از مفاسد گرفته شود.رئیس کل بانک مرکزی هم اول مرداد سال جاری (۹۵) تصریح کرده بود که «ارز تا پایان سال تکنرخی میشود.»
پیمان قربانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی هم اول آذر ماه سال جاری از اجرای ارز تکنرخی پس از برقراری روابط ایران با بانکهای بزرگ دنیا خبر داده بود.
با این حال امسال نیز برای سومین سال متوالی که دولت وعده تکنرخی کردن نرخ ارز داده بود، این وعده نه تنها محقق نشده بلکه همواره از هدف خود دور و دور شده است، با توجه به اینکه امسال، آخرین سال کاری دولت یازدهم محسوب میشود، میتوان گفت این دولت نه تنها به وعده تکنرخی کردن نرخ ارز عمل نکرد بلکه در نهایت با بازگشت بیثباتی و افزایش بیرویه آن، ارزش پول ملی در آستانه کمترین میزان خود قرار گرفته و فاصله نرخ ارز دولتی و آزاد افزایش چشمگیری پیدا کرده است.