به گزارش پایگاه خبری ” دانشجو آزاد ” نظام رتبهبندی شانگهای یکی از معتبرترین نظامهای بینالمللی برای رتبهبندی دانشگاهها و مؤسسههای آموزشی و پژوهشی بوده که از سال ۲۰۰۳ راهاندازی شده است.
این نظام، علاوه بر اعلام رتبهبندی کلی، دانشگاههای جهان را بر اساس پنج حوزۀ موضوعی گسترده (علوم طبیعی و ریاضیات، علوم فنی/مهندسی و رایانه، علوم زیستی و کشاورزی، پزشکی و داروسازی، و علوم اجتماعی) و پنج حوزۀ موضوعی خاصتر (ریاضیات، فیزیک، شیمی، علوم رایانه، و اقتصاد/کسب و کار) رتبه بندی میکند.
تعداد محققان پر استناد که توسط مؤسسۀ تامسون رویترز مشخص میشوند، تعداد مقالات منتشر شده در نمایه استنادی علوم در شاخۀ فنی/مهندسی، تعداد مقالات منتشر شده در ۲۰درصد اول بهترین مجلات حوزۀ فنی/مهندسی، و میزان هزینههای پژوهشی مرتبط با حوزۀ فنی/مهندسی از جملۀ معیارهای نظام شانگهای برای رتبهبندی مدارس فنی/مهندسی است.گفتنی است سالانه ۲۰۰ مؤسسۀ برتر این فهرست بر روی وب مشخص و منتشر میشوند.
گفتنی است دانشگاههای معتبری مانند آریزونا، کلمبیا، دوک، کیوتو، مکگیل، پکن، هنگکنگ، منچستر، آلبرتا، لیسبون، چالمرز، نیویورک، و شفیلد در این فهرست پس از دانشگاه تهران قرار دارند.
دانشگاههای ام.آی.تی.، استنفورد، کالیفرنیا-برکلی، ایلینویز، و تکزاس در آوستین نیز به ترتیب رتبههای اول تا پنجم این فهرست را تشکیل میدهند.
دانشگاههای صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف، دانشگاههای دیگر ایرانی هستند که توانستهاند با رتبۀ ۱۵۱-۲۰۰ در فهرست ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا قرار گیرند.
به علاوه، در رتبهبندی کلی این نظام، دانشگاه تهران تنها دانشگاه ایرانی است که با رتبۀ ۳۰۱ تا ۴۰۰ در فهرست ۵۰۰ دانشگاه برتر دنیا قرار گرفته است .
همچنین، دانشگاه تهران در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ توانسته است به ترتیب رتبههای ۴۰۲-۵۰۱، ۴۰۱-۵۰۰، ۳۰۱-۴۰۰، و ۳۰۱-۴۰۰، ۴۰۱-۵۰۰ را کسب کند. دانشگاههای هاروارد، استنفورد، امآیتی و کالیفرنیابرکلی از ایالات متحده و دانشگاه کمبریج از انگلستان به ترتیب رتبه های ۱ تا ۵ این نظام رتبهبندی را به خود اختصاص داده اند.