به گزارش دانشجو آزاد: نخستین سینمای مدرن کرمان است و قدمت آن به دهه ۳۰ هجری شمسی و به اواخر دوره پهلوی برمیگردد در سایه کمکاری و کوتاهی میراث فرهنگی کرمان برای ثبت این اثر در زمره آثار ثبت ملی ایران، بخشی از سردر این بنا شبانه و با اراده مالکان آن تخریب شده است؛ هر چند به گفته ریاحیان، رئیس میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کرمان هنوز وضعیت مالک خصوصی این سینما (شرکت نور)مشخص نیست و برای ما ابهام دارد.
رضا ریاحیان، رئیس میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کرمان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمان، با اشاره به قدمت و ویژگیهای سینما نور کرمان، اظهار داشت: فرم معماری بنای این سینما نشان میدهد که قدمت آن به دهه ۳۰ هجری شمسی و به اواخر دوره پهلوی برمیگردد؛ این سینما از اولین سینماهای مدرنی است که در ایران شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه این سینما در محدوده حریم بازار و میدان ارگ قرار گرفته است، گفت: این سینما برخلاف اکثر سینماها دو سالن دارد که یک سالن آن روباز است و برای مراسم شبانه و تابستانه استفاده میشده و یک فضای سربسته مانند دیگر سینماها دارد.
رئیس میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کرمان، با اشاره به اینکه نام این سینما ابتدا سینما شهداد بوده و بعد از آن به سینما نور تغییر نام داده است، ادامه داد: طی سالهای گذشته حوزه هنری مالکیت این سینما را برعهده داشته است و ما هم تفاهمنامهای با حوزه هنری داشتیم که مرمت، ساماندهی و کاربری آن زیر نظر میراث فرهنگی انجام شود.
وی با بیان اینکه وکلای شرکت نور شبانه اقدام به تخریب این سینما کردند و در حال حاضر بخشی از سردر سینما نور تخریب شده است، عنوان کرد: با همکاری سازمانهای مردم نهاد، شهرداری منطقه ۵، میراث فرهنگی، نیروی انتظامی و دادستانی جلوی تخریب بیشتر این سینما گرفته شده است.
ریاحی، با اشاره به اینکه شهرداری در حال حاضر پای کار آمده و اجازه هیچ گونه تخریبی را به مالکان جدید این بنا نمیدهد، بیان کرد: بلافاصله بعد از تخریب، در محل حاضر شدم و به وکیل شرکت نور که ادعای مالکیت این بنا را دارد، اعلام کردم که باید مدارک قضایی ارائه کرده و اول از همه ادعای خود را ثابت کنند.
وی با بیان اینکه پرونده ثبتی سینما نور آماده و برای ثبت در آثار ملی ایران فرستاده شده است، ادامه داد: البته این مسئله زمانبر است؛ ثبت ملی بناهای تاریخی روندی دارد و این آثار باید شاخصههایی داشته باشند که جمعآوری این مستندات و طی این مراحل پیچیدگی خاص خود را دارد و در نهایت باید کارگروهی در تهران تشکیل شده و پرونده ثبت ملی این آثار را بررسی کند.
رئیس میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کرمان، با عنوان اینکه میتوانستیم زودتر در این زمینه اقدام کنیم و من به عنوان متولی میراث فرهنگی شهرستان کرمان اعلام میکنم که این کم کاری از طرف ما انجام شده است، گفت: واقعیت این است که از این بناها در کرمان زیاد داریم و ممکن است شبیه این اتفاق ۱۰ روز دیگر برای یکی دیگر از این بناها بیفتد اما اگر زودتر اقدام میکردیم این اتفاق برای سینما نور کرمان نمیافتاد.
بیشتر بخوانید
وی با اشاره به اینکه میراث فرهنگی مالکیتی روی آثار باستانی ندارد و نظارت بر مرمت و احیای آنها بر عهده میراث فرهنگی است، بیان کرد: مالک این آثار هم براساس قانون حقوق و وظایفی دارد و موظف به نگهداری از آن است.
ریاحی، با بیان اینکه هنوز وضعیت مالک خصوصی این سینما مشخص نیست و مالکیت شرکت نور بر سینما نور کرمان برای ما ابهام دارد، افزود: با این وجود به مدعیان مالکیت این بنا اعلام شده است که در صورتی که این اثر ثبت ملی هم نشود، سینما نور در حریم درجه ۱ بازار تاریخی کرمان قرار دارد و حتی اگر شبانه هم تخریب شود، فقط مجوز ساخت یک بنای یک طبقه با ۴٫۵ متر ارتفاع به مالک آن داده میشود.
به گزارش تسنیم هر چند با ورود سازمانهای مردم نهاد، شهرداری، میراث فرهنگی، نیروی انتظامی و دادستانی کرمان جلوی تخریب بیشتر این سینما گرفته شده است اما این خطر در کمین دیگر آثار تاریخی کرمان است که هنوز ثبت ملی نشدند و باید دید دستگاههای متولی چه برنامهای برای آثار تاریخی کرمان دارند که خوشبختانه یا متاسفانه تعدادشان هم کم نیست.
انتهای پیام/